Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.
Ειδικότερα, έχει φανεί πως άτομα που κοιμούνται 4-5 ώρες κάθε βράδυ, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν 16% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, δείχνει πως η αναπλήρωση ύπνου το σαββατοκύριακο, μπορεί να αναστρέψει τον παραπάνω κίνδυνο.
Για τους σκοπούς της μελέτης, 19 υγιείς νεαροί άνδρες, ακολούθησαν δύο διαφορετικά προγράμματα ύπνου. Στην πρώτη φάση, οι εθελοντές κοιμήθηκαν επαρκώς, περνώντας 8,5 ώρες στο κρεβάτι για 4 συνεχόμενες νύχτες. Στη δεύτερη φάση, στερήθηκαν μερικές ώρες ύπνου, περνώντας μόνο 4,5 ώρες στο κρεβάτι για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια, τους επιτράπηκε να κοιμηθούν περισσότερο για 2 συνεχόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων κοιμήθηκαν 9,7 ώρες κατά μέσο όρο ανά ημέρα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως στη φάση της στέρησης ύπνου η ινσουλινοευαισθησία των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 23%, ενώ ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκε. Ωστόσο, μετά τη διήμερη αναπλήρωση ύπνου ο δείκτης ινσουλινοευαισθησίας και ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου φάνηκαν να επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν πως οι υγιείς, νεαροί ενήλικες που κοιμούνται ανεπαρκώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορούν να μειώσουν το σχετιζόμενο με την έλλειψη ύπνου κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, εάν αναπληρώσουν τον ύπνο μέσα στο σαββατοκύριακο.
Πάντως, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τονίζει πως οι εθελοντές της μελέτης ακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου μόνο μία φορά, κι επομένως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του κατά πόσο οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι στέρησης και αναπλήρωσης ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.