ΥΓΕΙΑ

Μαζάνης για οξεία ηπατίτιδα: Δεν είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών για τα οποία απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος!

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα από την αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει ότι έχει ενημερωθεί για 169 κρούσματα σε 12 χώρες, ενώ τουλάχιστον ένα παιδί έχει χάσει τη ζωή του από την ασθένεια.

«Είναι θανατηφόρος αυτή η ηπατίτιδα», δήλωσε σχετικά σήμερα στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που καταγράφεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «δεν είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών για τα οποία απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος».

«Η ηπατίτιδα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με το σάλιο και είναι πιο μεταδοτική από τον κορωνοϊό, αλλά αυτήν την στιγμή έχουν “μαζευτεί” τα περιστατικά σε λίγες χώρες», συνέχισε και τόνισε πως «ακόμη και στην γειτονική μας Ιταλία, έχει εμφανιστεί κρούσμα σε ένα παιδί».

«Πρέπει να προσέχουμε τους κοινούς κανόνες ατομικής υγιεινής» είπε ο κ. Μαζάνης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς προκειμένου να εντοπίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας που είναι: έμετος, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, πολύ σκούρο χρώμα στα ούρα, «λευκό» χρώμα στις κενώσεις, εμφάνιση ίκτερου

«Οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν παιδιά από λίγων μηνών έως 6 ετών, αρκετές αφορούν παιδιά 6-10 ετών και λιγότερες παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω», ανέφερε.

Ο κ. Μαζάνης διευκρίνισε πως η εκδήλωση της οξείας ηπατίτδας δεν έχει σχέση με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο παιδίατρος είπε πως «Κανένα παιδί που έχει νοσήσει, δεν είχε εμβολιαστεί για το κορωνοϊό. Έτσι κι αλλιώς, το 80% των περιστατικών είναι σε παιδιά κάτω των 5 ετών και επομένως δεν θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί σε κάθε περίπτωση».

«Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β δεν προφυλάσσουν, καθώς δεν έχουν σχέση με την οξεία ηπατίτιδα που βρίσκεται σε έξαρση», είπε ακόμη ο παιδίατρος, τονίζοντας πως για λόγους προστασίας, «θα πρέπει ξανά να ενεργοποιήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής των παιδιών για την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή», κυρίως μετά και την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων.