Η μυστηριώδης ηπατίτιδα που έχει μολύνει παιδιά σε δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο, έφτασε στην Ασία, με ένα κρούσμα να αναφέρεται στην Ιαπωνία.
Το κρούσμα οξείας ηπατίτιδας ή φλεγμονής του ήπατος – άγνωστης προέλευσης επισημάνθηκε από τις τοπικές αρχές στις 21 Απριλίου σε ένα παιδί που είχε εξεταστεί και είχε βρεθεί αρνητικό για αδενοϊό – πιθανή αιτία που διερευνάται παγκοσμίως – και κορωνοϊό.
Ο ασθενής δεν έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος ανέφερε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Και στον Καναδά κρούσματα ηπατίτιδας
Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά δήλωσε χθες ότι διερευνά αναφορές σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μικρά παιδιά. Δεν αποκάλυψε τον αριθμό των κρουσμάτων ή την τοποθεσία τους.
Μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί 190 μυστηριώδη κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με 140 από αυτά στην Ευρώπη, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο (110 κρούσματα). Περαιτέρω κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκαεπτά παιδιά αρρώστησαν τόσο πολύ που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Το Σάββατο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας θάνατος αναφέρθηκε σε σχέση με την επιδημία. Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα κρούσματα αναφέρθηκαν σε παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός μηνός και 16 ετών. Ο ΠΟΥ δεν ανέφερε σε ποια χώρα σημειώθηκε ο θάνατος.
Η ηπατίτιδα προκαλείται συνήθως από έναν από τους διάφορους μεταδοτικούς ιούς ηπατίτιδας, αλλά αυτοί δεν βρέθηκαν στα παιδιά που έχουν προσβληθεί. Ο ίκτερος, η διάρροια και ο κοιλιακός πόνος είναι μεταξύ των αναφερόμενων συμπτωμάτων.
Φταίει το lockdown για την αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας;
Μια θεωρία που διερευνάται από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι η έλλειψη έκθεσης στον κοινό αδενοϊό – ο οποίος συνήθως προκαλεί στομαχικές διαταραχές και κρυολογήματα – κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε σε πιο σοβαρές ασθένειες μεταξύ των παιδιών. Από τα 53 κρούσματα που εξετάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 40 (75%) παρουσίασαν ενδείξεις μόλυνσης από αδενοϊό.
Ο διευθυντής της Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, Τζιμ ΜακΜεναμίν, δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγονται εργασίες για να κατανοηθεί εάν ένας αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί για να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια ή εάν θα μπορούσε να προκαλέσει τα προβλήματα «σε συνδυασμό» με έναν άλλο ιό, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως του Sars-CoV-2, του ιού που προκαλεί το Covid-19.
Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι δεν υπάρχει «καμία σύνδεση» μεταξύ των κρουσμάτων και του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, επειδή κανένα από τα παιδιά που προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα δεν είχε λάβει εμβόλιο.