Ο μισός πληθυσμός που ζει στον ανεπτυγμένο κόσμο θα παρουσιάσει καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του και ένας στους τέσσερις θα πεθάνει από αυτόν. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά, όμως είναι ακριβώς αυτά που έχουν στρέψει το βλέμμα της επιστήμη ακριβώς επάνω σε αυτόν τον θανάσιμο εχθρό. Μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος; Και πως;
Πως δημιουργείται
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από κύτταρα, τα οποία οργανώνονται σε ιστούς κι αυτοί σε όργανα. Ένας ενήλικας έχει γύρω στα 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα, τα οποία –φυσιολογικά- διαιρούνται ελεγχόμενα. Γιατί διαιρούνται; Για να αναπτυχθούν οι παιδικοί οργανισμοί, για να αντικατασταθούν παλιά φθαρμένα κύτταρα ή για να επιδιορθωθούν βλάβες.
Τζετ λαγκ: Ξεχάστε ότι ξέρατε! Ο τρόπος για να μην το πάθετε ΠΟΤΕ ξανά
Μερικές φορές όμως τα διαιρούμενα κύτταρα κάνουν λάθος. Το dna δεν αντιγράφεται σωστά και προκύπτουν έτσι μεταλλαγμένα κύτταρα. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, απλά τα μεταλλαγμένα κύτταρα συνήθως δεν επιβιώνουν. Όταν επιζήσουν όμως αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται. Όταν αυτός ο πολλαπλασιασμός γίνεται ανεξέλεγκτα τότε εμφανίζεται ο καρκίνος.
Γιατί είναι τόσο δύσκολη η θεραπεία
Ο καρκίνος είναι κομμάτι του σώματος του ασθενούς, φτιαγμένος από τα ίδια του τα κύτταρα. Για τις λοιμώδεις ασθένειες υπάρχει ο στρατός του ανοσοποιητικού συστήματος, που ενεργοποιείται για να εξοντώσει τους παθογόνους οργανισμούς. Όμως ο καρκίνος αναγνωρίζεται από ανοσοποιητικό σύστημα σαν μέρος του οργανισμού κι έτσι το σώμα τον θρέφει αντί να του επιτίθεται.
Τι δείχνει η ομάδα αίματος για την υγεία σας
Τι έχουν στα χέρια του οι επιστήμονες
1.Μια προσέγγιση που διερευνούν οι επιστήμονες είναι το να ξεσπάσουν τον καρκίνο. Τα καινούργια φάρμακα στοχεύουν στο να επανεκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε αυτό να σταματήσει να καλύπτει τον καρκίνο, να αναγνωρίζει τα πειραγμένα κύτταρα και να τα σκοτώνει. Ανάλογη βρετανική μελέτη έδωσε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα ελπίδες στους επιστήμονες.
Δεν είναι Photoshop- Αυτός ο άντρας πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια (ΒΙΝΤΕΟ)
2. Ένα άλλο όπλο που προσπαθούν να αξιοποιήσουν κατάλληλα οι επιστήμονες είναι η απενενεργοποίηση του γονιδίου που οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Η διαδικασία ονομάζεται «παρεμβολή RNA». Εκείνο που δυσκολεύει τους επιστήμονες σε αυτή την προσέγγιση είναι το να εντοπίσουν την πρωτεΐνη που προκαλεί το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση και ύστερα να παρεμποδιστεί η παραγωγή της.
3. Τρίτη πόρτα προς μια πιθανή λύση είναι πως τα καρκινικά κύτταρα δεν διαθέτουν ένα γονίδιο που ονομάζεται p53. Το γονίδιο αυτό είναι μέρος του αμυντικού μηχανισμού των κυττάρων έναντι στους ιών, αλλά κάποιοι ιοί παράγουν μια πρωτεΐνη που το απενεργοποιούν. Ένας τύπος ιού, ο αδενοϊός έχει τροποποιηθεί ώστε να μπορεί να ζει μόνο σε καρκινικά κύτταρα. Σε ΗΠΑ και Βρετανία γίνονται μελέτες για την αξιοποίηση αυτού του ιού.