ΥΓΕΙΑ

Οι ενέσεις στο μέλλον θα γίνονται με ειδική κάψουλα

telos-oi-eneseis

Εάν είχαν επιλογή, οι περισσότεροι ασθενείς θα προτιμούσαν να λάβουν οποιοδήποτε φάρμακο από το στόμα, αντί με ένεση. Δυστυχώς, πολλά φάρμακα, ειδικά εκείνα που κατασκευάζονται από πρωτεΐνες, δεν μπορούν να δοθούν ως χάπια, επειδή οι ουσίες τους διασπώνται στο στομάχι, πριν να απορροφηθούν.

Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ερευνητές στο ΜΙΤ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) έχουν επινοήσει μια νέα κάψουλα φαρμάκου επικαλυμμένη με μικροσκοπικές βελόνες που μπορεί να μεταφέρει το φάρμακο άμεσα στα τοιχώματα του στομάχου μετά την κατάποση της κάψουλας. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pharmaceutical Sciences.

Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα, η ομάδα διαπίστωσε ότι η κάψουλα, η οποία περιείχε ινσουλίνη, την διοχέτευσε στον οργανισμό πιο αποτελεσματικά από την υποδόρια ένεση και παράλληλα δεν υπήρχαν επιβλαβείς παρενέργειες, καθώς η κάψουλα διέρχεται μέσω του πεπτικού συστήματος και αποβάλλεται από τον οργανισμό. Η κάψουλα είναι κατασκευασμένη από ειδικό ακρυλικό υλικό, έχει διάμετρο ένα εκατοστό και περιλαμβάνει μία μικρή δεξαμενή για το φάρμακο. Είναι επικαλυμμένη με ειδικές βελόνες από ανοξείδωτο χάλυβα, μήκους περίπου 5 mm.

Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες δοκιμές έγιναν με ινσουλίνη, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την παροχή βιοφαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως τα αντισώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου και αυτοάνοσων διαταραχών όπως η αρθρίτιδα και η νόσος τουCrohn.

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων, που είναι γνωστή ως «βιολογικά», περιλαμβάνει επίσης εμβόλια, ανασυνδυασμένο DNA και RNA. Το μεγάλο μέγεθος αυτών των βιολογικών φαρμάκων τα καθιστά μη απορροφήσιμα, ενώ με την κάψουλα αυτά προστατεύονται από τα οξέα και τα ένζυμα που βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα.