Τη δυνατότητα ένταξης και των ιδιωτικών φαρμακείων στα σημεία στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 διερευνούν από προχθες το πρωί εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μετά την πρώτη συζήτηση επί του θέματος η οποία έγινε την Τετάρτη το απόγευμα κατά τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολου Βαλτά, η ομάδα εργασίας για τους εμβολιασμούς έναντι της COVID-19, αλλά και υπηρεσίες όπως η ΗΔΙΚΑ, έχουν λάβει οδηγίες ώστε να εξετάσουν τα τεχνικά ζητήματα μιας τέτοιας προοπτικής, που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα για τη διανομή των mRNA εμβολίων στα φαρμακεία, αλλά και την επιχειρησιακή διαχείριση των εμβολιασμών μέσα από το δίκτυο των φαρμακείων. Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία δεν θα χρειαστούν επιπλέον εξοπλισμό, καθώς ήδη διαθέτουν ψυγεία στα οποία τα εμβόλια μπορούν να διατηρηθούν έως 10 εβδομάδες (σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς Κελσίου).
Στο ίδιο πλαίσιο θα εξεταστεί η εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών που ήδη από την περίοδο της οξείας φάσης της πανδημίας έχουν αξιοποιήσει το δίκτυο των φαρμακείων της κοινότητας για τους εμβολιασμούς. Αυτή τη στιγμή σε 13 χώρες της Ευρώπης –μεταξύ των οποίων Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία, Πολωνία, καθώς και οι περισσότερες σκανδιναβικές– οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 και στα φαρμακεία. Στην Ελλάδα λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία και ιατρεία δημοσίων δομών, ενώ κινητές μονάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ διενεργούν εμβολιασμούς σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Κατ’ οίκον εμβολιασμοί γίνονται από επαγγελματίες υγείας των κέντρων υγείας αλλά και από τις ΚΟΜΥ. Εως πρόσφατα εμβολιασμούς για την COVID-19 διενεργούσαν και ιδιώτες γιατροί, που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 20 ευρώ ανά εμβολιασμό, ή 50 ευρώ όταν αυτός γινόταν κατ’ οίκον. Η σχετική σύμβαση έληξε στις 31.12.2023 και δεν ανανεώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Για το υπουργείο Υγείας, μια ενδεχόμενη ένταξη των φαρμακείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα δώσει με μεγαλύτερη έμφαση το μήνυμα ότι το εμβόλιο της COVID-19 θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλα τα άλλα εμβόλια. Ο υπουργός Υγείας πρόσφατα δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν και τα φαρμακεία στο σύστημα, σημειώνοντας ότι «θα θέλαμε να έμπαινε και στα φαρμακεία, προφανώς και στα κέντρα υγείας και στους γιατρούς και παντού. Οπως γίνεται με τα εμβόλια. Θα θέλαμε και το εμβόλιο της COVID να αντιμετωπίζεται σαν ένα κανονικό εμβόλιο από αυτά που μαζικά χορηγούνται στον πληθυσμό».
Το προεδρείο του ΠΦΣ είναι θετικό ως προς την εμπλοκή των φαρμακείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ωστόσο θα αναμένει την έγκριση μίας τέτοιας προοπτικής από το Δ.Σ. του Συλλόγου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Βαλτάς, «οι φαρμακοποιοί ποτέ δεν αρνήθηκαν, να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οφείλουμε να κάνουμε αυτό που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει φυσικά να επιλυθούν διαδικαστικά ζητήματα όπως η προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων, ή το πως θα φτάνουν τα εμβόλια στα φαρμακεία, ώστε απρόσκοπτα να μπορεί να εμβολιαστεί ο πολίτης έναντι της COVID-19».Εφόσον τελικά ληφθεί η απόφαση για την χορήγηση των εμβολίων της COVID-19 και μέσα από τα φαρμακεία, θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση, αλλά και μία ταχύρρυθμη εκπαίδευση των φαρμακοποιών στην διαχείριση των mRNA εμβολίων.