Διευκρινήσεις για την ευλογιά των μηρυκαστικών έδωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας μηρυκαστικών, Μανώλης Καλαϊτζάκης.
«Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δεν έχει αναφερθεί ποτέ και πουθενά να πάθετε κάτι. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα οικονομικό, για την ελληνική κτηνοτροφία. Δεν πρόκειται ένα άρρωστο ζώο να φτάσει στο σφαγείο πόσω μάλλον στον καταναλωτή. Η ευλογιά πάει μόνο στα αιγοπρόβατα, ούτε καν στα βοοειδή» τόνισε.
Σχετικά με το διάστημα νόσησης των ζώων, είπε πως «εξαρτάται από τη στελέχωση του ιού, το κακό είναι ότι ο ιός μπορεί να διατηρηθεί στο περιβάλλον και για πάνω από έξι μήνες. Τα ζώα μπορεί να νοσήσουν για λιγότερο, αλλά ο ιός μένει στο περιβάλλον».
Για τα μέτρα που ισχύουν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, ο καθηγητής είπε ότι, «είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, που σημαίνει ότι, οι κρατικές Αρχές έχουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουν. Αν λοιπόν εντοπιστεί σε μία εκτροφή πρέπει να γίνουν δύο ζώνες, μία 3χλμ και μία 10χλμ όπου θα γίνονται έλεγχοι, τα ζώα πρέπει να σφάζονται, για να εκριζωθεί το νόσημα.Αυτά είναι τα μέτρα, είναι αυστηρή η νομοθεσία και εφαρμόζεται».