Πριν από λίγες μέρες ο νέος υπουργός Υγείας ο κ. Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Επισκέφθηκε τα επείγοντα του νοσοκομείου και συνομίλησε με πολίτες που περίμεναν για να εξεταστούν αλλά και με το προσωπικό. Από ότι φαίνεται έτσι εγκαινιάζεται ένας κύκλος επισκέψεων σε μονάδες υγείας.
- του Δημήτρη Γιαγτζόγλου
«Όταν αυτές οι επισκέψεις συνοδεύονται από κάποια μέτρα ενίσχυσης. Τότε έχουν νόημα. Και το λέω αυτό γιατί τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και χρόνια» μας λέει ο κ. Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο και καρδιολόγος.
«Η αναμονή στα επείγοντα του Ευαγγελισμού κυμαίνεται από περίπου 2 ώρες για ένα απλό περιστατικό έως και πάνω από εννιά ώρες αν πρόκειται για περιστατικά που απαιτούν κλινική εκτίμηση από πολλές ειδικότητες και πολλές εξετάσεις. Βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη προσωπικού. Αυτή την στιγμή 650 με 700 οργανικές θέσεις είναι κενές, γιατροί αλλά κυρίως νοσηλευτές. Και κάποια από τα κενά καλύπτονται με ημίμετρα. Από συμβασιούχους με ελαστικές μορφές απασχόλησης που μετά από 6 μήνες φεύγουν. Υπάρχουν και περίπου 150 άτομα, εργολαβικοί εργάτες ( στην εστίαση, στην φύλαξη, τεχνικό προσωπικό). Όλα αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουν. Τα νοσοκομεία χρειάζονται σταθερό προσωπικό. Δεν είναι εποχιακοί εργάτες. Παράδειγμα από μια εφημερία μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μια από τις κλινικές του νοσοκομείο 20 -30 περιστατικά. Προσθέστε και άλλα 20 που νοσηλεύονται. Για όλα αυτά υπάρχουν μόνο δύο νοσηλεύτριες. Και δύο ειδικευόμενοι γιατροί για τα παθολογικά περιστατικά και άλλοι δύο για καρδιολογικά. Τα αναφέρω ως παραδείγματα. Φυσικά δεν φτάνουν για τον όγκο της δουλειάς που υπάρχει. Εργασιακή εξουθένωση. Φτάνουν σε σημείο να δουλεύουν 10 -11 ώρες κυρίως οι ειδικευόμενοι γιατροί. Για αυτό και πολλοί φεύγουν από την Ελλάδα. Γιατί όταν τελειώνουν την ειδικότητα κάτω από αυτές τις συνθήκες, μετά τους τσακίζει η ανεργία.»
Η έλλειψη προσωπικού δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τι γίνεται με το ταμείο του νοσοκομείου. Όπως μας λέει ο κ. Σιώρας «υπάρχει μεγάλο θέμα και με τον προϋπολογισμό. Όταν δεν έχεις χρήματα να φτιάξεις το αρχείο, να φτιάξεις μια πόρτα, να αγοράσεις ένα μηχάνημα και περιμένεις πότε θα σου έρθει κάποια δωρεά, μπορείτε να καταλάβετε πόσο προβλήματα μαζεύονται. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός για όλα τα νοσοκομεία έχει μειωθεί κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ.»
Μια άλλη πραγματικότητα που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες. Με φωτογραφίες, εικόνες ντροπής από το νοσοκομείο. Όπως τονίζει ο κ. Σιώρας δεν είναι το μόνο νοσοκομείο που αντιμετωπίζει όλη αυτή την κατάσταση. Φάκελοι των ασθενών να είναι στοιβαγμένοι σε κούτες σε διαδρόμους, υπόγεια, κλιμακοστάσια. Ποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ποιο ιατρικό απόρρητο. « Το 2018 βγήκε μια νομοθεσία για την προστασία του ιατρικού απορρήτου και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία του. Σύμφωνα με αυτή την νομοθεσία οι φάκελοι των ασθενών πρέπει ή να φυλάσσονται ηλεκτρονικά και αν όχι ηλεκτρονικά να φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους. Έτσι θα μπορούμε κι εμείς να βρίσκουμε εύκολα όποια στοιχεία χρειαζόμαστε από μία προηγούμενη νοσηλεία κάποιου και να του δίνουμε τις σχετικές οδηγίες. Στα περισσότερα νοσοκομεία χώροι δεν υπάρχουν. Ή αν υπάρχουν είναι μακριά. Υπάρχουν φάκελοι πάνω από 20 χρόνια. Δεν έχει καν ξεκαθαριστεί αυτό που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή να καταστραφούν παλιοί φάκελοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι αυτή η εικόνα. Πεταμένοι φάκελοι σε διαδρόμους, σε υπόγεια και έτσι πάρα πολύ εύκολα εκτός όλων των άλλων προβλημάτων είναι να παραβιαστεί το ιατρικό απόρρητο.»
Και φανταστείτε σε τι σημείο έχουν φτάσει. Σαν μια απολογία μου ακούστηκε η τελευταία φράση του κ. Σιώρα. «Η κατάσταση έτσι είναι. Και δεν είμαστε υπερβολικοί στις περιγραφές μας. Ούτε λαϊκιστές.»