Την ώρα που τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας δείχνουν απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα του κορωνοϊού, άλλος ένας εχθρός έρχεται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών σε Ευρώπη και Ασία.
Η γρίπη των πτηνών , αρκετά ξεσπάσματα της οποίας καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και Ασία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).
Η διασπορά του υψηλής παθογονικότητας ιού της γρίπης των πτηνών έχει θέσει σε συναγερμό τον κλάδο της πτηνοτροφίας μετά από προηγούμενα κρούσματα που οδήγησαν στη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πτηνών. Οι εξάρσεις αυτές συχνά οδηγούν και σε εμπορικούς περιορισμούς. Οι εξελίξεις προσελκύουν την προσοχή και επιδημιολόγων καθώς ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο – όχι όμως με την κατανάλωση προϊόντων πουλερικών.
Η Κίνα κατέγραψε μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά 21 κρούσματα σε ανθρώπους με το στέλεχος Η5Ν6, περισσότερα απ’ ό,τι το 2020. Η Νότια Κορέα κατέγραψε ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε ένα πτηνοτροφείο περίπου 770.000 πουλερικών στο Chungcheongbuk-do, όπως ανέφερε ο OIE, επικαλούμενος έκθεση των Αρχών της Νότιας Κορέας. Όλα τα ζώα σφαγιάστηκαν. Η Ιαπωνία ανέφερε επίσης την πρώτη έξαρση της γρίπης των πτηνών με το στέλεχος H5N8 για τη φετινή χειμερινή περίοδο σε πτηνοτροφείο στα βορειοανατολικά της χώρας.
Στην Ευρώπη η Νορβηγία ανέφερε ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών με το στέλεχος H5N1 σε 7.000 πουλιά στην περιοχή Ρόγκαλαντ. Ξεσπάσματα της γρίπης αυτής σημειώνονται συνήθως το φθινόπωρο, με αποδημητικά πτηνά να διασπείρουν τον ιό. Στο Βέλγιο η κυβέρνηση σήμανε συναγερμό καλώντας τα πτηνοτροφεία της χώρας να κρατούν σε κλειστούς χώρους τα πουλερικά μετά τον εντοπισμό μιας εξαιρετικά παθογόνου παραλλαγής του ιού της γρίπης των πτηνών σε αγριόχηνα κοντά στην Αμβέρσα, ενώ σε ανάλογες κινήσεις είχαν προχωρήσει νωρίτερα η Γαλλία και η Ολλανδία.