ΥΓΕΙΑ

Τα βακτήρια του κεφαλιού ευθύνονται για την πιτυρίδα

Η πιτυρίδα μπορεί να μην είναι απόρροια της υπερανάπτυξης ενός μύκητα στο δέρμα του κεφαλιού, αλλά ορισμένων βακτηρίων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Κίνα και την Ιαπωνία πήραν δείγματα από το κεφάλι 363 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 20 έως 59 ετών, με και χωρίς πιτυρίδα και τα υπέβαλλαν σε αναλύσεις DNAγια να συγκρίνουν το προφίλ των μυκήτων και των βακτηρίων μεταξύ των δύο ομάδων.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Scientific Reports», η σύνθεση των μυκήτων ήταν σχεδόν πανομοιότυπη μεταξύ των εθελοντών που είχαν πιτυρίδα και εκείνων που δεν είχαν, με το σχεδόν 90% των μυκήτων να ανήκουν στο είδος malassezia.

Ωστόσο, το προφίλ των βακτηρίων διέφερε σημαντικά, με τους πάσχοντες από πιτυρίδα να έχουν πολύ περισσότερο σταφυλόκοκκο και πολύ λιγότερο προπιονοβακτηρίδιο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ισορροπία των μικροβίων και όχι των μυκήτων στο δέρμα του κεφαλιού μπορεί να καθορίζει εάν κάποιος θα έχει πιτυρίδα ή όχι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι το δέρμα της κεφαλής των εθελοντών με πιτυρίδα ήταν πιο ξηρό στην επιφάνειά του και με λιγότερο σμήγμα (είναι το «λίπος» του δέρματος), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πιτυρίδα οφείλεται και στην ξηροδερμία.

Εν τούτοις, η μελέτη δεν μπόρεσε να δείξει ποιο από τα δύο – η ξηροδερμία ή η υπερανάπτυξη του σταφυλόκοκκου – προηγείται, ούτε θεωρείται εύκολο να εξακριβωθεί αυτό διότι «πιθανότατα εμπλέκονται πολλοί, διαφορετικοί παράγοντες», δήλωσε ο δρ Μπέρναρντ Χάντσον, λέκτορας Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Οι μικροοργανισμοί

Η πιτυρίδα είναι εξαιρετικά συχνή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει έως και τους μισούς ενήλικες, ενώ ο μύκητας malassezia εθεωρείτο ως σήμερα η κύρια αιτία για την εμφάνισή της.

Τον μύκητα αυτό είχε προτείνει ως αιτία της το 1874 ο γάλλος μικροβιολόγος Λουί-Σαρλ Μαλασέζ, ο οποίος και του έδωσε το όνομά του.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα συνηθισμένο βακτήριο του δέρματος και συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα. 

Περισσότερα από 30 του είδη του, όμως, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν λοιμώξεις εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Το προπιονοβακτηρίδιο είναι γνωστό και ως «βακτήριο της ακμής» αφού είναι αυτό που ευθύνεται για τα γεμάτα πύον σπυράκια της.

Στο τριχωτό της κεφαλής, όμως, ως φαίνεται δρα προστατευτικά έναντι της πιτυρίδας, μειώνοντας τον σταφυλόκοκκο – μία θεωρία που έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, οι οποίοι συνεχίζουν την έρευνά τους.

tanea.gr