Ανεξάρτητα από τον υποσιτισμό, η αόρατη πείνα που δεν είναι ακόμα γνωστή, είναι συνδεδεμένη με την κακή διατροφή. Το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική των Τροφίμων την ορίζει ως μια μορφή υποσιτισμού και πιο συγκεκριμένα ως μια «διατροφική κατάσταση που αποκλίνει από το φυσιολογικό και είναι αποτέλεσμα μη ισορροπημένης ποσότητας και ποιότητας των τροφίμων». Αυτή η μάστιγα επηρεάζει έναν στους τρεις, δηλαδή χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο.
Η αόρατη πείνα προσβάλει κυρίως άτομα των οποίων η διατροφή έχει ελλείψεις θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α και Β. Είναι λοιπόν αρκετά δύσκολο να διαγνωστεί καθώς δεν πρόκειται για υποσιτισμό αλλά για κακή διατροφή. Ένα άτομο που πάσχει από αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υγιές (ή ότι απαραίτητα θα έχει απώλεια βάρους).
Αντίθετα, οι συνέπειες γίνονται «καταστροφικές» για το άτομο σε βάθος χρόνου. Στην πραγματικότητα, μια ελλιπής διατροφή μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και το άτομο να μην έχει την ίδια πνευματική διαύγεια καθώς ακόμα αυξάνεται η πιθανότητα θνησιμότητας της μητέρας και του εμβρύου.
Συνολικά, τα παιδικά θύματα της αόρατης πείνας μπορούν να φτάσουν το 1,1 εκατομμύριο έναντι των 3,1 εκατομμυρίων που πεθαίνουν από υποσιτισμό. Στα παιδιά, η αόρατη πείνα αντικατοπτρίζεται κυρίως από την αύξηση της έκθεσης στη νόσο. Ενώ η Αφρική και η Ασία έχει τα περισσότερα κρούσματα και οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν ξεφύγει από τον κύκλο.
Η ανακάλυψη και η εξάπλωση του junk food, τροφή πλούσια σε λίπη και σάκχαρα, επιδεινώνει τη κατάσταση. Επιπλέον, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες κατάθλιψης, κόπωσης και την ευπάθεια σε άλλες ασθένειες.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί το ξενύχτι βλάπτει σοβαρά την υγεία
Ξεφουσκώστε από την κοιλιά χωρίς δίαιτα σε 1 εβδομάδα