ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να κάνετε (και τι όχι) αν σας τσιμπήσει μέδουσα!!!

Το καλοκαίρι είναι επιτέλους εδώ και μαζί του φέρνει την πολυπόθητη χαλάρωση των διακοπών και τα μπάνια στη θάλασσα.

Δεν πρέπει βέβαια να παρασυρόμαστε από την ανεμελιά που χαρακτηρίζει αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς στη θάλασσα «παραμονεύουν» κίνδυνοι όπως οι μέδουσες.

Αν και είναι τρομερά επίπονο, το τσίμπημα της μέδουσας σπανίως είναι επικίνδυνο και αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα. Ο πόνος εκδηλώνεται περίπου πέντε λεπτά μετά το τσίμπημα και υποχωρεί μέσα σε μερικές ώρες (όχι περισσότερες από 24).

Γνωρίζετε ποια είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνετε μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας και τι πρέπει να αποφύγετε;
 
1. Βγείτε από το νερό
Απομακρυνθείτε άμεσα από τη θάλασσα για να αποφύγετε ένα νέο τσίμπημα.

2. Μην ξεπλύνετε το δέρμα με πόσιμο νερό
Οι νηματοκύστες, μικροσκοπικά αγκάθια της μέδουσας που εισέρχονται στο δέρμα κατά το τσίμπημα, απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο όταν έρχονται σε επαφή με το καθαρό νερό κι έτσι ο πόνος γίνεται πιο έντονος.

3. Τα ούρα δεν βοηθούν να υποχωρήσει ο πόνος
Είναι μύθος ότι η επαφή τα ούρα ανακουφίζει από τον πόνο του τσιμπήματος. Η ακριβής προέλευση του μύθου είναι άγνωστη, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι το συγκεκριμένο «κόλπο» δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

4. Το ξίδι ίσως είναι βοηθητικό
Οι πλύσεις με ξίδι, χάρη στο pH του, σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθούν να υποχωρήσει ο πόνος από το τσίμπημα.

5. Και ο αφρός ξυρίσματος «λειτουργεί»
Ακούγεται παράδοξο, όμως ο αφρός ξυρίσματος είναι ένα αποτελεσματικό «γιατροσόφι» για το τσίμπημα της μέδουσας. Η σύνθεσή του βοηθά ώστε να μην σπάνε οι νηματοκύστες μέσα στο δέρμα κι έτσι να μην απελευθερώνουν επιπλέον δηλητήριο.

6. Η θερμότητα «κλειδί» για να υποχωρήσει ο πόνος
Το ζεστό νερό ή μια ζεστή κομπρέσα για περίπου 20 λεπτά είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστεί ο πόνος, η φλεγμονή, η βλάβη των ιστών και τα άλλα συναφή συμπτώματα του τσιμπήματος της μέδουσας, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins.

Ο λόγος είναι ότι το δηλητήριο της μέδουσας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε το ζεστό νερό το «απενεργοποιεί».

Το τσίμπημα της μέδουσας συνήθως προκαλεί ήπιες ενοχλήσεις, όπως ερεθισμό, τσούξιμο και αίσθημα «τραβήγματος» τοπικά στο δέρμα. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν σοβαρότερα συμπτώματα, όπως εμετός, δυσκολία στο περπάτημα, ναυτία, πονοκέφαλος ή σπασμοί, συνιστάται η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr