Η μαγειρική σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το μπάρμπεκιου και το τηγάνισμα, οδηγεί στη δημιουργία καρκινογόνων χημικών ουσιών στο κρέας, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο.
Οι επιστήμονες λένε πως αυτές οι βλαβερές ουσίες προκαλούν αλλαγές στο DNA του ανθρώπου και αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης του καρκίνου.
Οι ειδικοί λένε επίσης πως αυτές οι έρευνες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι πρέπει να σταματήσουμε κάθε κατανάλωση ψημένου κρέατος, αλλά ότι θα ήταν προτιμότερο να την μειώσουμε σημαντικά.
Όταν το κρέας ψήνεται, καλύπτεται από δύο πολύ βλαβερές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές οι δύο ουσίες είναι οι ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες και οι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
Τα χημικά πρώτου τύπου δημιουργούνται όταν οι πρωτείνες του κρέατος αντιδρούν με τις υψηλές θερμοκρασίες, και τα χημικά δεύτερου τύπου συντίθενται όταν ο χυμός του κρέατος και τα λιπαρά παίρνουν φωτιά και οι φλόγες κολλάνε στο κρέας, με αποτέλεσμα να δώσουν την ψημένη όψη του.
Πάντως, οι έρευνες έχουν δείξει πως και οι δύο αυτές χημικές ουσίες είναι καρκινογόνες και αρκετά βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μιλώντας στο Whasington Post ο βιοχημικός και τοξικολόγος, Turesky, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι αφού καταναλώσουμε τα μεταλλαγμένα κρέατα, μερικά από αυτά πιθανότατα να βλάψουν τον προστάτη μας. Ακόμη τρώω μπάρμπεκιου αλλά όχι συχνά».
Το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας Καρκίνου αναφέρει πως πάνω από 34.000 θάνατοι από καρκίνο τον χρόνο οφείλονται στην κατανάλωση μεταλλαγμένων κρεάτων.
Το ίδιο πρακτορείο λέει πως τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα χοτ-ντογκ, το μπέικον, το ζαμπόν και το βόειο κρέας, είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μια άλλη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μέριλαντ βρήκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από 9 διαδεδομένες αρρώστιες.
Η κατανάλωση βόειου, αρνίσιου και χοιρινού κρέατος αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες ο άνθρωπος να προσβληθεί από καρκίνο, Αλτζχάιμερ, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.
Οι έρευνες αναφέρουν επίσης ότι η κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, έχει 25% λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει τις αντίστοιχες νόσους.