ΥΓΕΙΑ

Υψηλή αρτηριακή πίεση πριν τα 40: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σημαντική αύξηση παρατηρείτε, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο νέων μελετών, του κινδύνου πρόωρης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση πριν την ηλικία των 40.

Η πρώτη μελέτη σε μια ομάδα 5.000 νεαρών ενηλίκων Αμερικανών διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέθηκε με 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η δεύτερη μελέτη αφορούσε περίπου 2,5 εκατομμύρια νεαρούς ενήλικες από την Κορέα και επίσης διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αύξησε τον κίνδυνο πρόωρων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 85%.

Και οι δύο μελέτες βασίστηκαν στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αρτηριακή πίεση από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Οι οδηγίες ορίζουν ως στάδιο 1 της υπέρτασης, όταν η αρτηριακή πίεση υπερβαίνει τα 130/80 mm Hg. Αν ξεπερνά τα 140/90 mm Hg θεωρείται υπέρταση σταδίου 2.

Τα νέα όρια έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης, καθώς από κάποιους θεωρούνται πολύ αυστηρά, ενώ δεν έχουν υιοθετηθεί παγκοσμίως και στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιούνται ακόμη. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης δρα Yuichiro Yano από το Πανεπιστήμιο του Duke, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αρτηριακή πίεση μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των νεαρών ενηλίκων με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η φυσιολογική αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι κάτω από 120 η συστολική/μεγάλη και κάτω από 80 η διαστολική/μικρή.

Ο έτερος συγγραφέας της μελέτης δρ Gregory Curfman δήλωσε ότι τα ευρήματα των δύο μελετών σε δύο πολύ διαφορετικούς πληθυσμούς, αποτελούν ισχυρές αποδείξεις ότι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες επιβεβαιώνουν τα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά υπέρτασης στους ενήλικες κάτω των 40.

Με δεδομένες τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, το ποσοστό των πασχόντων από υπέρταση στις ΗΠΑ διαμορφώνεται πλέον στο 46% από 32% που ήταν πριν. Στην Κίνα πλέον ανέρχεται στο 50% από 29%.

Ένας λόγος που τα ποσοστά είναι τόσο υψηλά είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, για πολλούς η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια αφηρημένη ασθένεια. Σε αντίθεση με ένα κάταγμα ή έναν πονοκέφαλο, η υπέρταση είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί. Επιπλέον, σπάνια προκαλεί συμπτώματα, ενώ οι επιπτώσεις, όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό, συχνά εκδηλώνονται μετά από χρόνια. Γίνεται λοιπόν κατανοητό γιατί πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

Ένας βασικός τρόπος ελέγχου της αρτηριακής πίεσης είναι η μέτρηση στο σπίτι. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει επίσης να δίνουν προτεραιότητα σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς ακόμη και αν κάποιος λαμβάνει φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, είναι απαραίτητο να ακολουθεί υγιεινή διατροφή και να έχει υγιές βάρος, να αποφεύγει το αλάτι και το αλκοόλ και να ασκείται τακτικά.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην πρώτη μελέτη είχαν μέση ηλικία 36 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη. Περίπου 230 άτομα υπέστησαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια των περίπου 19 ετών παρακολούθησης.

Όσοι είχαν αρτηριακή πίεση 120-129/λιγότερο από 80 mm Hg, είχαν 67% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα άτομα με υψηλή πίεση (130/80 και πάνω) είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατά 75%, ενώ τα άτομα με υπέρταση (140/90 και πάνω) είχαν 3,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με κάποιον με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στην κορεατική μελέτη, η μέση ηλικία ήταν 31 ετών. Σχεδόν 45.000 καρδιαγγειακά συμβάντα (καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια) αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της 10ετούς μελέτης. Οι νέοι ενήλικες με υπέρταση πρώτου σταδίου είχαν περίπου 25% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικές τιμές. Για όσους είχαν υπέρταση σταδίου 2, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 76% υψηλότερος στους άνδρες και 85% υψηλότερος στις γυναίκες.

Τα ευρήματα των δύο μελετών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Medical Association».

Πηγή: onmed.gr