Με τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτίριο στον Κεραμεικό κατέρρευσε. Ευτυχώς δεν περνούσε εκείνη την ώρα κάποιος από το πεζοδρόμιο. Την «πλήρωσαν» δύο αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα εκείνη την ώρα ακριβώς έξω από την παλιά μονοκατοικία.
Το θέμα των εγκαταλελειμμένων, ετοιμόρροπων κτιρίων, επανήλθε στην επικαιρότητα με τους σεισμούς που είχαν επίκεντρο την περιοχή της Μάνδρας.
- του Δημήτρη Γιαγτζόγλου
Είχα μια ενδιαφέρουσα για το θέμα αυτό με τον κ. Παναγιώτη Καρύδη, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό, με ειδίκευση στην αντισεισμική τεχνολογία, Καθηγητή στο ΕΜΠ.
Επιβεβαίωσε ότι «πρόκειται για εκατοντάδες τέτοια κτίρια τα οποία είναι ετοιμόρροπα, αλλά σε αυτά πρέπει αν προσθέσουμε και πολλά ακόμη που είναι ημι – εγκαταλελειμμένα ή δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ, με αποτέλεσμα και αυτά σε σημαντικό βαθμό να είναι επικίνδυνα.
Η κατεδάφιση του πρώτου «επικίνδυνου» κτιρίου έγινε πριν λίγες μέρες. Μπουλντόζες του Δήμου της Αθήνας στους Αμπελόκηπους το κατεδάφισαν και είναι ένα από τα 13 τέτοια κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν σε διάστημα 29 μηνών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει.
Όπως τονίζει ο κ. Καρύδης «θα πρέπει να γίνει ένα χωροταξικό σχέδιο, κι εκεί να καταγραφούν όλα τα στοιχεία, ιδιοκτήτες, τοποθεσία, έκταση, έτσι ώστε να σχεδιαστεί κατάλληλα η διαδικασία. Δηλαδή να μπορέσει να αποδώσει από πλευράς εμπορικής, και χωροταξικής. Ένα μεγάλο θέμα είναι το ότι πολλά από αυτά τα κτίρια είναι διατηρητέα. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα. Εδώ χρειάζεται συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για να μπορέσουν να επανέλθουν και να δοθούν για μια επωφελή χρήση».
Η σημασία της χωροταξικής προσέγγισης του θέματος των κατεδαφίσεων τέτοιων κτισμάτων σύμφωνα με τον κ. Καρύδη προϋποθέτει έναν σχεδιασμό. «Πέρα από τα διατηρητέα που δεν μπορούν να κατεδαφιστούν κάποια από τα υπόλοιπα θα μπορούσαν ανάλογα με την έκταση να γίνουν για παράδειγμα ωραία πάρκα και να μπορεί έτσι να τα χαρεί ο κόσμος. Κάποια άλλα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και χώροι στάθμευσης ανακουφίζοντας έτσι κάποια περιοχή από αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Είναι μια χρυσή ευκαιρία τώρα να εκμεταλλευτούμε σωστά όλες αυτές τις περιπτώσεις».