GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Οι «Μέλισσες» πάνε Μέγαρο! Ο συνθέτης του τραγουδιού που «ντύνει» τη δημοφιλή σειρά μιλά στο usay.gr για τη συναυλία

Ο Γιώργος Καζαντζής, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νέας γενιάς. Δημιουργικός και πολυγραφότατος με συνθέσεις και τραγούδια που αγαπάμε κι έναν πολύ προσωπικό ήχο, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής για μία μοναδική, εντελώς προσωπική συναυλία την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

  • του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Εκτός όλων των άλλων έχει  γράψει μουσική για το θέατρο και για μερικές από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές σειρές.

Φέτος απολαμβάνουμε τις αγαπημένες και πολύ επιτυχημένες δικές του Μέλισσες που με μοναδικό τρόπο ερμήνευσε η Φωτεινή Βελεσιώτου στη σειρά του ΑΝΤ1 Άγριες Μέλισσες.

Η συναυλία του Γιώργου Καζαντζή «Εφ όλης της ύλης» περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια κι οργανικά κομμάτια από τη μέχρι σήμερα δισκογραφική του πορεία. Θα ερμηνεύσουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Λιζέτα Καλημέρη. Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκινά με την Κική Δημουλά να διαβάζει από βίντεο ποιήματά της και τη ορχήστρα να τη συνοδεύει.

Για λίγες μέρες και λόγω της συναυλίας βρίσκεται στην Αθήνα, αφού μόνιμα ζει στην Θεσσαλονίκη και μιλάει στο usay.gr για την συναυλία της Τετάρτης.

«Οφείλω  να συστηθώ «εφ όλης της ύλης» στους ανθρώπους που έχουν αγαπήσει δυο τρία τραγούδια μου και δεν τα έχουν καν ταυτοποιήσει με μένα. Το οφείλω σε αυτούς τους παρουσιάσω ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς μου. Αυτοί που για παράδειγμα αγάπησαν τις Μέλισσες ή τον Χειμωνανθό θα έρθουν να ακούσουν και άλλα τραγούδια που δεν ξέρουν ίσως ότι είναι δικά μου. Αγαπώ πολύ και την οργανική μουσική και μέσα από την οργανική μουσική προσέγγισα και τη  ποίηση. Ανακάλυψα μουσική στην ποίηση. Έκανα αυτό το πάντρεμα και τη συνεργασία με την Κική Δημουλά. Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα τα δουν όσοι έρθουν στο Μέγαρο».

Το τραγούδι του Μέλισσες το αγαπάμε χρόνια. Και όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει το αγαπούν πάντα και οι νέοι. Πως γνώρισε την Φωτεινή Βελεσιώτου και πως της χάρισε αυτό το υπέροχο τραγούδι. «Πήγα σε μια συναυλία ενός συναδέλφου και ανέβασε την Φωτεινή από τον κόσμο να τραγουδήσει ένα τραγούδι του Τσιτσάνη. Μόλις την ακούω λέω εδώ είμαστε. Της είπα έχω ένα τραγούδι. Το άκουσε και έγινε ότι με τον Σαββόπουλο και την Μπέλλου, που του είπε, τι με βάζεις να τραγουδήσω, εγώ ρεμπέτικα τραγουδάω. Το ίδιο μου είπε κι εμένα. Το πήρε το έμαθε και το είπε εξαιρετικά στο ντέμο. Το γράψαμε περίπου ενάμιση χρόνο πριν βγει. Όπου το παίζαμε και το άκουγαν γινόταν χαμός. Όταν βρεθήκαμε να το ηχογραφήσουμε, τελικά κρατήσαμε το αρχικό. Αυτό που ακούτε είναι το ντέμο».

Ξεχωριστός σταθμός στην ζωή του η γνωριμία του με τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Το 1986 έχασε την πρώτη θέση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης εξαιτίας του Σταύρου Κουγιουμτζή που δεν ψήφισε ως μέλος της επιτροπής. Λίγα χρόνια αργότερα ο συνθέτης επιλέγει τον Καζαντζή για πιανίστα στην ορχήστρα του.  «Ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα. Κάτι που δεν το έδειχνε. Έκρυβε μια μεγάλη φιλοσοφία, έβλεπα τα πράγματα στην δεύτερη και Τρίτη διάστασή τους, όχι στο προφανές, με τρομερό χιούμορ.Ήταν μεγάλη φυσιογνωμία. 11 Φεβρουαρίου είχα γενέθλια και τον είχα καλέσει να έρθει. Μου είπε Γιώργο δεν θα έρθω δεν νιώθω καλά. Κάποια στιγμή χτύπησε το κουδούνι και είχε έρθει. 12 Μαρτίου «έφυγε». Ήταν ο μέντοράς μου. Χωρίς να το επιδιώξει. Μας είχαν ενώσει πολλά πράγματα».

Τι προσλαμβάνουσες είχε από το σπίτι όταν ήταν μικρός. «Οι γονείς μου δεν ήταν μουσικοί. Αλλά ακούγαμε μουσική στο σπίτι. Τα πάντα. Ο πατέρας μου είχε μια τεράστια δισκογραφία. Τις πλάκες που λέγαμε τότε. Πολύ μεράκι με αυτό. Είχε αγοράσει ένα τεράστιο έπιπλο κάτω είχε ένα ραδιόφωνο, δίπλα ένα μπαράκι κι επάνω ένα πικ-απ αλλά είχε και ένα μαγνητόφωνο  με δίσκο. Μπορούσες δηλαδή να γράψεις την φωνή σου. Ήταν αυτοσχέδιο όλο αυτό. Κάποιος  κατασκευαστής που τον έλεγαν Τσιτσιφρίγκο. Κι εγώ έγγραφα την φωνή μου. Μας φοβέριζε η μητέρα μου με τον λύκο όταν ήμουν μικρός. Έδιωχνα τον λύκο κι έλεγα «φύγε λύκο, πιτι θου μαμά θου» … (γέλια). Με γράφανε και το άκουγα».

Πως βλέπει τα πράγματα σήμερα στον χώρο της μουσικής. «Έχουμε έναν τεράστιο πλούτο παράδοσης και στην μουσική και στην ποίηση και στην λογοτεχνία και όχι μόνο σε αυτούς τους τομείς. Ο Χατζιδάκις , ο Θεοδωράκης και άλλοι πήραν αυτή την παράδοση και την έφεραν μέχρι την δική μας γενιά. Εμείς όλα αυτά προσπαθούμε να τα φέρουμε στο σήμερα. Αλλά βλέπω έναν φραγμό».

Έχει σκεφτεί ποτέ να φύγει από την Θεσσαλονίκη που ζει και να έρθει στην Αθήνα; «Στη Θεσσαλονίκη μπορώ και απομονώνομαι πιο εύκολα. Η Αθήνα είναι μούσα. Στη Αθήνα νομίζεις ότι μπορείς να απομονωθείς αλλά δεν γίνεται εύκολα να το πετύχεις. Ο δημιουργός έχει τεράστια ανάγκη την απομόνωση. Όλο αυτά που γευόμαστε, τα τραγούδια μου, τα τραγούδια άλλων συναδέλφων βγαίνουν από  τα έγκατα της ψυχής μας. Αν δεν απλώσεις τα αισθητήριά σου για να αρπάξεις την στιγμή, δεν θα έχεις αυτό που θες».

 

Γιώργος Καζαντζής – εφ΄ όλης της ύλης.

Μια μοναδική συναυλία στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.